Koronavírus: USA potvrdili už viac ako 100.000 obetí koronavírusovej pandémie

28.05.2020 Celý región

Washington 28. mája (TASR) - Počet obetí koronavírusovej pandémie v Spojených štátoch v stredu prekročil 100.000. Informovala o tom Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU), ktorú citovala agentúra AFP.

Celkový počet obetí v Spojených štátoch dosiahol 100.047.

Prvú obeť Spojené štáty potvrdili pred tromi mesiacmi. Odvtedy sa vírus rozšíril do celej krajiny. Nakazilo sa ním takmer 1,7 milióna ľudí.

Experti sa domnievajú, že celkový počet nakazených aj mŕtvych je vyšší.

Spojené štáty zostávajú krajinou, ktorú koronavírusová pandémia zasiahla z celosvetového hľadiska najťažšie, pokiaľ ide o počet úmrtí i počet potvrdených prípadov infekcie.
 
 

Švajčiarsko zruší väčšinu obmedzení 6. júna

Ženeva 28. mája (TASR) - Švajčiarsko v stredu oznámilo, že 6. júna zruší väčšinu svojich zvyšných obmedzení zavedených s cieľom zastaviť šírenie nového koronavírusu. Obnovia sa všetky voľnočasové aktivity a podujatia v oblasti zábavy, pod podmienkou, že sa budú uplatňovať príslušné preventívne opatrenia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Švajčiarsko sa znovu narodilo," povedala prezidentka Simonetta Sommarugová na tlačovej konferencii v Berne po zasadnutí vlády.

"Teraz vieme, že vírus sa dá zvládnuť," vyhlásila v období, keď sa počet nových prípadov chorobu COVID-19 spôsobovanú koronavírusom SARS-CoV-2 v krajine stabilne drží na nízkej úrovni už niekoľko týždňov. Počty nových denných prípadov klesajú od začiatku apríla.

Švajčiarsko nezaviedlo prísne (karanténne) obmedzenia pohybu ľudí v rámci opatrení, ktoré nariadilo v polovici marca, aby zastavilo šírenie nového koronavírusu SARS-CoV-2.

Vláda začala postupne rušiť obmedzenia už 27. apríla, keď mohli znovu vo svojich prevádzkach začať pracovať holiči, kvetinári, rodinní lekári a otvorili sa aj železiarstva.

V druhej fáze 11. mája mohli znovu otvoriť reštaurácie, múzeá a základné školy, ak bola zaistená primeraná ochrana zamestnancov.

Pri oznamovaní tretej fázy uvoľňovania vláda uviedla, že od 6. júna budú povolené podujatia s účasťou do 300 ľudí.

To umožní vrátiť sa aspoň k zdanlivému normálu napríklad aj agentúram OSN a ďalším medzinárodným organizáciám so sídlom v Ženeve.

Okrem toho sa "môžu znovu otvoriť všetky voľnočasové prevádzky a prevádzky v oblasti zábavy", dodala švajčiarska vláda.

Úrady však naďalej ľudí povzbudzujú, aby zachovávali fyzický odstup, nosili tvárové masky, ak nie je odstup možný, dodržiavali hygienické pravidlá a naďalej pracovali z domu, ak je to možné.

Reštaurácie a iné podniky úrady požiadali, aby umožnili vysledovanie každého, kto možno prišiel do kontaktu s chorým na COVID-19, a to tak, že si zaznamenajú kontaktné informácie o svojich zákazníkoch.

Plánuje sa aj anonymná aplikácia pre smartfóny, ktorá pomôže vysledovať kontakty.

Od soboty 30. mája sa zvýši horná hranica účastníkov na súkromných zhromaždeniach z piatich na 30.

Od 6. júna sa môžu otvoriť okrem divadiel a kín aj prázdninové tábory, zoologické a botanické záhrady, kúpaliská, kempingy a nočné kluby. Športové tréningy sa môžu úplne obnoviť.

V reštauráciách môžu spolu sedieť skupiny viac ako štyroch ľudí, pričom striptízové kluby a služby prostitútok môžu začať fungovať ako obvykle.

Hoci sa nočné kluby môžu otvoriť, musia dodržiavať limit 300 ľudí, zatvoriť o polnoci a zostavovať zoznam návštevníkov.

Vo Švajčiarsku na COVID-19 pozitívne otestovali celkom takmer 30.700 ľudí a takmer 1650 ľudí zomrelo.
 
 

Brazília zaznamenala už viac ako 25.000 obetí pandémie koronavírusu

Rio de Janeiro 28. mája (TASR) - Brazília za posledných 24 hodín zaznamenala ďalších 1086 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet obetí v krajine prekročil hranicu 25.000. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na brazílske úrady.

Celkový počet obetí dosiahol 25.598. Krajina eviduje celkom 411.821 potvrdených prípadov nákazy.

Brazília je najťažšie zasiahnutou krajinou v Latinskej Amerike.

Experti uvádzajú, že celkový počet mŕtvych aj nakazených je pravdepodobne vyšší.

Riaditeľ núdzových operácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan minulý týždeň na brífingu v Ženeve uviedol, že novým epicentrom pandémie sa stala Južná Amerika.

Väčšinu prípadov nákazy v Brazílii zaznamenali podľa Ryana v štáte Sao Paulo a postihnuté sú i štáty Rio de Janeiro, Ceará, Pernambuco a Amazonas. WHO podľa jeho slov brazílskej vláde poskytuje pomoc.
 
 

Južná Kórea hlási 72 nových prípadov nákazy koronavírusom

Soul 28. mája (TASR) - V Južnej Kórei pribudlo vo štvrtok za uplynulých 24 hodín 72 prípadov nákazy novým koronavírusom. Úrady nehlásia žiadne nové úmrtie, uviedla vo štvrtok agentúra Jonhap s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Ide o najvyšší denný prírastok počtu nakazených za posledných 53 dní. Celkový počet nakazených pacientov stúpol na 11.344. Podľa KCDC je až 68 prípadov výsledkom lokálneho prenosu.

Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, v krajine podľahlo celkom 269 ľudí.

Počet prípadov sa začal v Južnej Kórei znova zvyšovať po tom, čo bol 6. mája pozitívne testovaný 29-ročný muž, ktorý predtým v hlavnom meste Soul navštívil viaceré bary a nočné kluby v zábavnej štvrti Itchewon. Testy odvtedy do stredajšieho poludnia miestneho času odhalili 259 infikovaných.
 
 

Nové prípady nákazy pribúdajú najmä v Sliezsku

Varšava 28. mája (TASR) - Poľsko vo štvrtok zaznamenalo 129 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa celkový počet prípadov v krajine zvýšil na 22.600. Informovala o tom agentúra PAP s odvolaním sa na poľské ministerstvo zdravotníctva.

Až 69 z nových prípadov nákazy zaznamenali v poľskej časti Sliezska v južnej časti krajiny. V tejto baníckej oblasti doteraz zaznamenali najvyšší počet prípadov ochorenia COVID-19, ktoré je novým koronavírusom spôsobované.

Miestne ťažobné spoločnosti preto vykonali u pracovníkov rozsiahle testy na prítomnosť nákazy.

Ochoreniu COVID-19 podľahlo v Poľsku už 1030 ľudí. Od stredy zaznamenali dve nové úmrtia.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že 2.248 ľudí je aktuálne hospitalizovaných, 79.818 je v karanténe a 10.560 osôb sa z ochorenia vyliečilo.
 
 

Pandémia koronavírusu usmrtila vo svete do stredy večera 352.494 ľudí

 
Paríž 28. mája (TASR) - Pandémia nového koronavírusu usmrtila od konca minulého roka 352.494 ľudí po celom svete. Informovala o tom v stredu večer tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov platných o 21.00 h SELČ.

Pandémia sa začala koncom vlaňajška v Číne, odkiaľ sa následne rozšírila do ďalších krajín.

Najviac mŕtvych zaznamenali celkovo Spojené štáty, a to 99.724. Po nich nasleduje Británia s 37.460 obeťami, Taliansko s 33.072 úmrtiami, Francúzsko s 28.596 mŕtvymi a Španielsko s 27.118 obeťami na životoch.
 
 
 

Počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 v Rusku presiahol 4000

Moskva 28. mája (TASR) - V Rusku za uplynulých 24 hodín pribudlo ďalších 174 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. V tejto krajine tak evidujú už viac ako 4000 obetí nového koronavírusu, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na krízový štáb.

Zároveň sa tým vyrovnal rekordný denný nárast počtu úmrtí z 26. mája.

Novému koronavírusu doteraz v Rusku podľahlo 4142 ľudí.

Prezident Vladimir Putin v stredu konštatoval, že situácia v Rusku je v súvislosti so šírením vírusu stabilizovaná. Denný nárast počtu nových infikovaných navyše už piaty deň za sebou nepresiahol hranicu 9000 prípadov. Vo štvrtok úrady zaznamenali 8731 nových prípadov.

V Moskve, ktorú pandémia zasiahla najviac, hlásia najnižší denný nárast počtu nových prípadov od 23. apríla (2054).

Ruské úrady predpokladali vyšší počet úmrtí v máji ako apríli, a to v dôsledku úmrtí nemocničných pacientov, ktorých hospitalizovali počas vrcholu epidémie pred niekoľkými týždňami, pripomína AFP.

Moskovský starosta Sergej Sobianin v stredu oznámil ďalšie uvoľnenie obmedzení karanténnych opatrení od 1. júna vrátane otvorenia nepotravinárskych predajní a povolenia prechádzok s rúškami.

Rusko má po Spojených štátoch a Brazílii tretí najväčší počet potvrdených prípadov nového koronavírusu na svete.
 
 

Indonézsky minister prirovnal koronavírus k manželkám

Jakarta 28. mája (TASR) – Indonézsky minister pre politické, právne a bezpečnostné otázky Mohammad Mahfud sa stal terčom kritiky po tom, čo vo videu zverejnenom na YouTube prirovnal koronavírus SARS-CoV-2 k manželkám. Minister sa takýmto spôsobom snažil upokojiť obyvateľov, ktorých znepokojilo rozhodnutie vlády uvoľniť niektoré z epidemiologických opatrení. Informovala o tom agentúra DPA.

K Mahfudovmu vyhláseniu došlo v čase, keď sa vláda pripravuje na čiastočné uvoľnenie opatrení zavedených proti šíreniu nového druhu koronavírusu. K zmierneniu opatrení by malo dôjsť v niektorých častiach krajiny začiatkom júna. Cieľom tohto kroku má byť podľa vládneho kabinetu dosiahnutie stavu "novej normálnosti".

Mahfud v tejto súvislosti vyhlásil, že krajina sa bude musieť "prispôsobiť novej situácii", pričom ľudia budú musieť dbať o svoje zdravie.

"Nedávno mi môj kolega Luhut Pandjaitan (minister námorných záležitostí a investícií) poslal meme, v ktorom bolo napísané, že koronavírus je ako manželka. Najprv sa ju snažíš kontrolovať. Potom si uvedomíš, že nemôžeš, a nakoniec sa naučíš, ako s ňou žiť," povedal minister vo videu po anglicky.

Ministrove vyhlásenie však rozhnevalo aktivistky za ženské práva. "Nielenže toto vyhlásenie reflektuje neschopnosť vlády v boji s pandémiou COVID-19 (ochorenie spôsobované koronavírusom), demonštruje zároveň aj sexistické a voči ženám nenávistné postoje verejných činiteľov," uviedlo vo svojom vyhlásení Združenie za ženskú solidaritu. Podobné vtipy podľa hnutia normalizujú kultúru násilia voči ženám.

Ako pripomína DPA, Indonézia nasadí v snahe presadiť "novú normálnosť" 340 000 príslušníkov bezpečnostných zložiek v provinciách Jakarta, Západná Jáva, Západná Sumatra a Gorontalo.

Vo štvrtok bolo v Indonézii potvrdených 687 nových prípadov nákazy ochorením COVID-19, čím celkový počet infikovaných vzrástol na 24 538. Nákaze podľahlo v tomto ostrovnom štáte dokázateľne už 1496 osôb.
 
 

Taliansko má 593 nových prípadov nákazy koronavírusom a 70 úmrtí

Rím 28. mája (TASR) - Taliansko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 70 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 a 593 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý toto ochorenie spôsobuje. S odvolaním sa na najnovšie údaje talianskeho ministerstva zdravotníctva o tom vo štvrtok informovala agentúra AP.

Celkový počet úmrtí tak v Taliansku stúpol na 33.142 a počet nakazených, ktorých tam zaznamenali od prepuknutia epidémie, vzrástol na 231.732.

Až 382 spomedzi nových prípadov infekcie hlásili z Lombardska, regiónu na severe Talianska.

Počet aktuálne chorých vo štvrtok klesol z 50.966 stredajších pacientov na 47.986, vyplýva z údajov Úradu pre civilnú ochranu.

Na jednotkách intenzívnej starostlivosti bolo podľa údajov zo štvrtka hospitalizovaných už len 489 osôb, v stredu ich bolo 505. V krajine sa vyliečilo už 150.604 ľudí.
 
 

Škótsko od zajtra spúšťa prvú fázu uvoľňovania opatrení

Edinburg 28. mája (TASR) – Škótsko od zajtra spustí prvú fázu uvoľňovania opatrení zavedených v boji proti pandémii nového koronavírusu, informovala dnes stanica BBC s odvolaním sa na vyhlásenie škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej.

Sturgeonová takisto oznámila spustenie plánu testovania a ochrany (Test and Protect). Je to opatrenie v oblasti verejného zdravia, ktoré má za cieľ zabrániť prenosu nákazy COVID-19 v rámci komunity, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke škótskej vlády. Reprodukčné číslo koronavírusu je už podobu troch týždňov nižšie - pohybuje v rozmedzí hodnôt 0,7 až 1.

Ľudia v Škótsku sa od piatka budú môcť stretávať na vonkajších priestranstvách. Zhromaždenia však budú obmedzené na maximálne osem osôb. Povolené budú aj bezkontaktné športy ako golf, tenis a bowling.

Otvoriť budú môcť vo forme donáškových služieb a niektoré prevádzky v oblasti gastronómie. Učitelia a zamestnanci škôl sa od pondelka budú môcť vrátiť do práce s cieľom pripraviť sa na znovuotvorenie škôl.

Škótsko do 27. mája zaznamenalo 91 744 prípadov nákazy a 2304 úmrtí. V krajine platia obmedzenia v oblasti pohybu osôb od 23. marca, keď ich pre celé Spojené kráľovstvo vyhlásil britský premiér Boris Johnson.

Sturgeonová 7. mája oznámila, že obmedzenie voľného pohybu osôb bude v Škótsku platiť ešte ďalšie tri týždne, prinajmenšom však do konca mája.
 
 
 
 

Vyberte región